Monday, February 14, 2011

9 Orang Tanpa Tangan Yang Menakjubkan

1. Penunggang Motorsikal
Seorang penunggang motorsikal telah ditahan oleh pegawai polis di China - kerana membawa muatan berlebihan di Wilayah Shandong, tetapi terkejut ketika mereka melihat penunggangnya, Liu, 27, kehilangan kedua-dua lengan pada usia tujuh selepas direnjat elektrik. Ketika ia berusia 10, orang tuanya menghantarnya ke sebuah sarkas tempatan untuk belajar kemahiran, dan dari saat itu, dia melatih dirinya untuk menunggang motor tanpa lengan. Liu mengaku bahawa ia telah menunggang motornya yang telah diubahsuai selama 10 tahun tanpa lengan - dan Liu juga tidak memiliki lesen memandu. Dia mengatakan sejak sarkas di mana dia bekerja telah ditutup tiga tahun lalu, Liu dan dua rakan yang lain membuat pertunjukan di jalanan. Polis memutuskan untuk tidak menyamannya kerana Liu tiada wang utk membayarnya tetapi mendapat amaran yang serius dari pegawai berkenaan.

2. Pemanah 

 Ketika Mark Stutzman, dari Richland, membuka zip beg busur dan mula menyasarkan burusnya, ianya menarik banyak perhatian daripada beberapa pemanah lain. Tidak ada yang istimewa tentang beg busur atau peralatan yang dia gunakan. Apa yang menarik perhatian mereka adalah Stutzman, 28, melakukan semua ini - dengan kakinya. Tanpa tangan sejak dari lahir tidak pernah membiarkan kecacatannya melambatkan dia. Dia melakukan semuanya dengan kakinya - makan, memandu (kenderaan normal, tidak diubahsuai), menulis, dan menekan butang pada telefon bimbitnya lebih cepat daripada kebanyakan orang dengan jari-jari mereka. Dia mula menyertai sukan memanah ketika ia berusia 16 tahun. Mark juga berkemungkinan akan meneyertai olimpik 2012.


3. Pemain Piano Yang Memenangi China's Got Talent
 Semasa Liu Wei naik ke pentas, semua mata terpegun dan tiada satu bunyi kedengaran. Ianya adalah kerana Liu Wei adalah seorang pemain piano - TANPA TANGAN! Lagu pertama yang dimainkan olehnya adalh lagu yang sangat sedih iaitu “Mariage D'amour” oleh Richard Clayderman. Tetapi apa yang membuatkan penonton semua terpegun adalah kerana Liu Wei bermain hanya menggunakan kakinya! Pada 10.10.2010, beliau telah dinobatkan sebagai pemenang pertama China's Got Talent dan sebagai ganjarannya, beliau telah diberikan perhormatan untuk membuat persembahan tou bersama dengan Jolin Tsai selama 3 minggu.

4. Penulis Kaligrafi Jalanan
Pada 19 Mei 2010, suatu kejadian yang menakjubkan telah berlaku di laluan jejantas berhadapan dengan pintu masuk Foxconn Corporation, Shenzen. Ianya adalah kerana seorang lelaki yang tiodak mempunyai tangan sedang menulis kaligrafi dengan kata-kata semangat dengan menggunakan kakinya. Antara tulisannya adalah dengan menasihati pekerja-pekerja Foxconn supaya tidak melakukan perkara-perkara yang bodoh iaitu membunuh diri dengan terjun dari bangunan. Ini adalah kerana pada tahun 2010, terdapat lebih kurang 10 kejadian bunuh diri oleh pekerja Foxconn. Antara tulisannya adalah "Kepada saudara dan saudari dari Foxconn, hidup tak ternilai harganya, harus memenuhi kewajipan berbakti, selalu ada jalan keluar, harmoni dan bergantung pada diri sendiri".

Lelaki ini menceritakan sebelum ini beliau adalah seorang chef di Beijing, tetapi suatu kejadian letupan gas didapur hampir-hampiur meragut nyawanya. Kerana kejadian itu, beliau kehilangan kedua belah tangannya. Sejak itu, beliau telah memperaktiskan dirinya untuk menulis menggunakan kakinya untuk mendapatkan wang bagi menampung kehidupannya dan kos rawatannya yang tinggi.

5. Wrestler Yang Menakjubkan
Kyle Maynard tidak atlet rata-rata sarjana. Kyle wrestler top di sekolah tinggi dan juga pelajar yang bijak. Dia juga belajar di University of Georgia. Kenapa bicara tentangnya? Kyle adalah sebuah inspirasi bagi siapa saja yang mempunyai cabaran untuk diatasi. Kyle lahir tanpa siku dan lutut - kerana penyakit yang ganjil.

Maynard sekarang bekerja sebagai penceramah untuk Speaker Biro Washington, yang melibatkannya dalam pidato motivasi. Beliau juga adalah penulis kisah "
No Excuses: The True Story of a Congenital Amputee Who Became a Champion in Wrestling and in Life".



6. Juara Dunia Golf Tanpa Tangan


McAuliffe Tommy adalah 'Juara Dunia golf tanpa tangan'. Tommy lahir pada tahun 1893 di Buffalo, New York. Lengannya dipotong setelah digilis kereta api pada tahun 1902. Dia belajar menulis dengan memegang pensil di mulutnya. Dia adalah presiden kelas senior, dihadiri tiga tahun kuliah, berkahwin pada tahun 1919, ayah dari empat anak dan datuk dari 16. Beliau menjadi caddy di lapangan golf. Menggunakan set golf terpakai, ia belajar untuk bermain dengan memegang 'club' menggunakan leher dan bahu. Dia menjadi begitu hebat sehingga memenangi perlawanan Caddies. Setelah selesai kuliah, Tommy didorong oleh saudaranya Walter, seorang pemain golf profesional, untuk memulakan sendiri vaudeville UU di New York City. Trick Shot beliau menjadi begitu popular dan melakukan tour ke semua 48 negara bahagian, di seluruh Kanada dan Australia. Beliau bermain golf dengan Bobby Jones, Gene Sarazen, Walter Hagan , Chick Evans, Tommy Armour, Jim Barnes, Geo Van Elm dan Penulis Sukan, OB Keller. Skor terbaiknya bagi 18 lubang adalah 85. Rata-rata adalah 92 Tommy menjadi "Juara Dunia Golf Tanpa Tangan".

7. Pilot Tanpa Tangan Pertama 
Jessica Cox menderita penyakit yang ganjil dan dilahirkan tanpa lengan. Tak satu pun dari ujian kehamilan ibunya menunjukkan ada sesuatu yang pelik dengan dirinya. Namun ia lahir dengan penyakit yang ganjil, tetapi juga dengan semangat yang besar. Beliau adalah lulusan psikologi, boleh menulis, menaip, memandu kereta, sikat rambutnya dan berbicara di telefon dengan hanya menggunakan kakinya. Cox, dari Tucson, Arizona, Amerika Syarikat, juga merupakan bekas penari dan pemegang tali pinggang hitam Tai Kwon-Do. Dia memiliki lesen tanpa batasan untuk terbang pesawat dan dia boleh menaip 25 kata seminit.

Pesawat Ercoupe merupakan salah satu daripada beberapa pesawat yang akan dibuat dan sertifikasi tanpa pedal. Ini membolehkan Jessica bebas untuk menggunakan kakinya untuk mengemudi pesawat. Dia mengambil masa selama tiga tahun, bukan enam bulan yang biasa untuk mendapatkan lesen pesawat ringan, mempunyai tiga jurulatih terbang dan berlatih 89 jam terbang, menjadikannya pilot pertama tanpa tangan.


8. Pemain Gitar Yang Menggunakan Kaki
Belajar berjalan dan jatuh adalah biasa yang dialami oleh kanak-kanak yang lain. Tetapi tidak bagi Tony Melendez, semasa kecilnya beliau jatuh terus mengenai muka sehingga beliau dapat berjalan dan berdiri sendiri. Ini adalah kerana beliau dilahirkan tanpa tangan tidak seperti kanak-kanak yang normal.

Melendez sangat meminati muzik dan bermain gitar. Beliau belajar memetik gitar menggunakan kakinya dan berlatih sehingga 7 jam sehari untuk menguasai muzik. Pada tahun 1987, beliau yang berumur 25 tahun ketika itu telah membuat persembahan di hadapan Pope John Paul ke-II yang ketika itu sedang membuat lawatan ke Los Angeles. Pope telah memberikan kata-kata perangsang kepadanya sehingga beliau dapat membuat persembahan di 40 negara sebagai penceramah motivasi.


9. Pelukis Yang Hebat.
Lukisan yang indah ini telah dilukis oleh seorang mangsa Thalidomide tanpa tangan, dengan menggunakan kaki kanannya. Karya Petrus Longstaff meliputi kerdipan lilin dan menggambarkan seekor rusa dalam musim sejuk yang indah. Selain dari melukis, beliau menjalani kehidupan sebagai seorang ayah, pernternak babi dan jurilatih bolasepak.

Petrus adalah salah seorang daripada bayi yang lahir dengan kecacatan pada akhir 1950-an dan awal 60-an ketika ibu mereka yang hamil diberi ubat Thalidomide untuk mengubati morning sickness. Tetapi sebagai anak ia belajar untuk menggunakan kaki kanannya seperti tangan kanan dan cukup bebas untuk belajar di Teesside. Petrus berkata: 'kaki kanan saya adalah seperti tangan kanan anda. Saya tahu cara-cara melakukan sesuatu". Dia membuka pintu dan menyalakan lampu dengan hanya berdiri satu kaki, dengan menggunakan kelincahan dan keseimbangannya . 


Sebagai seorang remaja ia harus menanggung kritikan dari 'orang bodoh' dan menerimanya dengan tenang. Kemampuannya untuk memandu sebuah Range Rover, beliau pernah ditahan oleh pihak polis yang terpegun melihatnya tidak punya tangan pada stereng. Karya seni Petrus telah dipamerkan di Royal College of Art di London pada tahun 2009.

No comments:

Post a Comment